sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Ei mitään purkkikamaa - vaahto karvojen poistoon


Partavaahto on ihan selkeästi miesten juttu, mutta naisetkin käyttää vaahtoja sheivauksessa. Monesti vaan pullo vaihtuu pinkiksi ja hintaa tulee suunnilleen tuplamäärä. Pitkään käytin miesten partahyllyltä löytyvää hajusteetonta partavaahtoa, sitten vähän unohdin koko karvojen höyläyksen. Aina iho ei kuitenkaan kestä epilointia, niin joskus tarvitsee niitä vaahtojakin.

Isäni sanoi haluavansa perinteisen aerosolipullon tilalle perinteisen partasaippuan, minähän lupasin hoitaa asian. Luulin saippuan löytämisen olevan vähän kinkkistä, mutta olin ilokseni väärässä. Suomeen on tullut jos jonkinlaista pientä herrasmiesliikettä ja parta on vissiin trendikäs juttu, kaikkea siis löytyy monessa vaihtoehdossa. Minähän vähän innostuin kun hinnatkin olivat parhaimmillaan kohtuulliset. Toki hifistelijälle löytyy aina niitä kolminumeroisen summan maksavia partasuteja tai puubokseissa olevia saippuoita. Näillä pääsee kuitenkin alkuun aika pienellä summalla. Mutta miksi saippua? Omalla listallani on bonusta jos ei tarvitse säilyttää kotonaan yhtään painepakkausta - jos tuote ei toimi tai kerkeää mennä pilalle, hävittäminen on sanalla sanoen hankalaa. Painepakkauksen sisältöineen ovat nimittäin ongelmajätettä. Mun kokemukseni mukaan saippuavaahto on perusgilletteä hoitavampaa ja täyteläisempää - karva pehmenee paremmin ja ajelu on mukavampaa. Ohuilla säärikarvoilla tällä nyt ei ole mitään merkitystä, mutta jämäköillä partakarvoilla pehmennys on ainakin sata kertaa olennaisempaa.


Otin testiin yhden perinteisen Aloe vera -saippuapalan saksalaiselta Mühlelta. Posliiniastiassa myytävä pala maksoi 24 euroa, pelkkä saippua halvimmillaan alle kahdeksan euroa. Täytyyhän nyt herrasmiehellä (tai naisella) hyvä kuivaus- ja säilytysastia olla.

Toinen hankkimani saippua on italiaisen Prorason saippuan kulhossa, hinta 7,90 euroa. Koostumusta joudun nyt kuvailemaan puolikuivaksi mousseksi. Saippua ei kulhossaan ole yhtä kuiva kuin perinteinen palasaippua, märäksikään tuntumaan ei voi sanoa, pikemminkin fiilis on vähän kuminen.

Kolmantena vielä jonkinlainen varmistus vähän erilaisesta tuotteesta, nimittäin tuubissa olevasta saippuasta, hinta tälläkin Prorason voiteella 7,90 eruoa. Opiskeluaikana olin tosi kiinnostunut myös siitä parturipuolesta, veitsineen kaikkineen. Luokan 20 opiskelijasta minut pyydettiin aina paikalle jos joku ei halunnut tai uskaltanut harjoitella parranajoa. Koululla tällainen tuubimuoto tuli tutuksi ja ihastuin. Tuubista puristetaan suunnilleen herneen kokoinen nokare vaahdotuskulhoon (tai kämmenelle kotioloissa), kastellaan partasuti ja vaahdotetaan. Vaahto siirretään sudilla iholle. Pari senttiä pitkästä nokareesta tulee kulhollinen vaahtoa, jonka pitäisi riittää koko kasvojen ajeluun. (Sääriin tarvitaan ehkä tuplasti?)


Otin vielä vaahtovertailuun mukaan aiemmin mainitsemani Molton Brownin. Kaikki saippuat on vaahdotettu kämmenellä, kupissa vatkaaminen tuo tietysti jotain luksuksentunnetta, mutta se ei ole missään nimessä pakollista. Kämmen voi olla jopa helpompi, koska vaahtoa voi sudista myös puristella.


Vasemmalla ylhäällä: Molton Brown, hinta 13 euroa
  • Jämäkkä ja kestävä vaahto
  • Helppo vaahdottaa
  • Ei saa suoraan Suomesta, mutta esim. valmistaja toimittaa tännekin
  • Tuoksu on hyvin hennolla tavalla miehinen, mutta ei niin vahvasti ettenkö itsekin voisi tätä käyttää

Oikealla ylhäällä: Mühle Aloe vera, hinta 7,90 euroa
  • Todella napakka vaahto
  • Helppo vaahdottaa kämmenellä, kupissaan ei niinkään
  • Saa ostettua Suomesta, pelkän saippuan hinta alkaen 7,90 euroa, kannattanee vertailla
  • Tuoksu ei ole tabacmaisen vahva, mutta miehinen, ainoa näistä, jota en käyttäisi itse

Vasemmalla alhaalla: Proraso Aloe Vera, saippua kulhossa, hinta 7,90 euroa
  • Hyvä vaahto vaatii vähän vettä ja paljon vaahdotusta, ei helpoin mahdollinen
  • Kostealla sudilla pyöritellään saippuan pinnasta pieni vaahto, sen jälkeen pyöritetään varsinen vaahto kämmenellä
  • Tuoksu on mieto, ei erityisen miehinen
Oikealla alhaalla: Proraso Aloe Vera, saippua tuubissa, hinta 7,90 euroa
  • Oikein napakka vaahto
  • Helppo vaahdottaa
  • Tuubi on astetta hygieenisempi, sillä pakkauksen sisällä mikään ei kastu
  • Kuten edellisessäkin, tuoksu on mieto, voisin käyttää itsekin

Kun sopiva vaahto on valittu, partasuti on aika tärkeä asia. Aerosolipullostahan vaahto tulee valmiina, partasaippuoissa vaahdotus onnistuu parhaiten sudilla.

Parhaimmillaan sudin saa noin kympillä (kuvassa). Partasudissa olennaista on se, että karvat ovat jämäkät, mutta eivät turhaan raavi, ei kannata myöskään hankkia liian tuuheaa sutia, sillä siinä ei ole mitään levitystarkkuutta. Hinta-laatusuhteeltaan loistavaksi sudiksi on osoittautunut the Body Shopin suti, hintaa tällä hetkellä 15,70 euroa. Jämäkkä, ei raavi, pitää muotonsa ja kestää. Mikäli haluaa pitää sutinsa parempana pidempään, kuivaukseen kannattaa pieni teline. Telineen avulla huuhteluvedet eivät valu liimauksiin ja puuosiin - liimauksen pysyvät parempana ja puu ei ala halkeilla. Noin viiden euron telineellä saa pidennettyä sutinsa ikää jopa vuosilla.

Kaikesta sitä voikin innostua. Isi, olen valinnut saippuasi, siitäkin huolimatta että olisin itse voinut pitää saman saippuan: Saat Prorason partasaippuavoiteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...