sunnuntai 21. elokuuta 2011

Uutta myös blogissa

Olen tehnyt pieniä muutoksia myös täällä blogin puolella ja yksi näkyvimmistä tulee varmasti olemaan se, että aion tästä lähin laittaa kaikkiin blogissa näkyviin kuviin vesileiman. Ei niin että olisin saanut jonkun kiinni käyttämästä kuviani luvattomasti, mutta blogeja lukiessa tuntuu siltä, että kuvan ottajaa ei paljon kunnioiteta, sillä se ottaja tai paikka josta kuva on "lainattu" tuntuu helposti pienemmiltä ja - hyvin suuressa määrin - isommiltakin bloggaajilta unohtuvan. Jotkut kuittaavat asian sanomalla: "kuvat Googlen kuvahaulla" Ei, se ei ole oikea tapa, ei todellakaan. Jos joku käyttäisi minun kuviani ja sanoisi että kuvat on löydetty Googlen kuvahaulla en epäröisi etsiä bloggaajan yhteystietoja ja laittaa laskua perään kuvan käytöstä. Minun ajatukseni onkin se, että jos kuvassa on oma vesileimani, sen löytöpaikka ei heti unohdu. Eihän vesileima tietenkään ole mikään nätti ja idioottivarma vaihtoehto, mutta kyllä se varmasti enimmät väärinkäytöt estää.

Mikä sitten on se oikea tapa viitata toisen ottamiin kuviin? Se voisi olla vaikka tämä:
1) Ihan ensimmäisenä tietysti kysytään lupa kuvaajalta. Ja "ei" sitten myös tarkoittaa ei. Jos lupaa ei tule niin lupaa ei tule. Väittäisin kuitenkin että jos viittaukset on kunnossa ja lupa kysytään etukäteen niin kovin moni ei kieltäydy lainaamasta kuviaan. Tietysti tämä vie aikaa, mutta sitten voi miettiä vaihtoehtoja kuten kuvan ottamista itse, tekstejä ilman kuvia tai vaikka kuvan ostamista. On myös olemassa paljon kuvaajia, jotka oikeasti antavat kuviaan muiden käyttöön esim. erilaisilla Creative commons -lisensseillä.

2) Kun kuva laitetaan esille niin siihen kirjoitetaan vähintään kuvaajan nimi/nimimerkki, mutta koska linkin tekeminen ei ole kovin vaikeaa niin linkataan vaikka kuvaajan sivuille tai itse alkuperäiseen kuvaan. Luvan pyytäminen on kuitenkin se ensisijainen ja mun suosittelemani muoto.

3) Muista että olipa kuva mielestäsi kuinka räpsy tahansa, se on silti kuvaajan omaisuutta ja sillä ei ole merkitystä onko kuvaaja naapurisi, tuntematon tai tunnettu bloggaaja vai ammattilaiskuvaaja, luvat ja viittaukset on silti oltava kunnossa. Se, että nappaat lainaamasi kuvan joltakin kuvalaudalta (jossa alunperinkään kuvaa ja kuvaajaa ei ole viitsitty kunnioittaa) ei tarkoita sitä että sinä voit jatkaa vahinkoa.

Mun mielestäni tää on hyvin yksinkertaista ja on vain reilua kunnioittaa myös muita ihmisiä, heidän kuviaan ja tekijänoikeuksiaan. Eikö vaan? :)

Ps. tiesittehän bloggaajat, että oppilaitokset maksavat Kopiostolle siitä, että voivat oppimateriaaleissaan käyttää myös netissä vapaasti tarjolla olevia kuvia. Korvaukset menevät Kopiostolle ja siitä ties minne, mutta harvemmin oikeille tekijöille. Varmin tapa välttää tällainen vähän arvelluttava käyttö on leimata ne omat kuvansa. Se pieni söpö leima oikeassa alakulmassa ei muuten sitten väärinkäyttäjiä estä, mutta ne rumat ja törkeän näköiset, joita itsekin käytän vähintään hidastavat. ;)
Lisätietoja Kopioston oppilaitoksille tarkoitetusta digiluvasta: http://www.kopiosto.fi/kopiosto/teosten_kayttoluvat/digilupa/fi_FI/digilupa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusin

Perfektionismin loppu

  Pefektionismi sanana herättää monesti hyvin erilaisia tunteita. Joillekin se aiheuttaa vilunväristyksiä, sillä he kokevat, että kun ihmine...